Продавайте на Zakupka.com
Тендери
Мобільний додаток
Оплата і доставка
Контакти порталу
Електрощити та електрошафи - вибір, монтаж, експлуатація

Електрощити та електрошафи - вибір, монтаж, експлуатація

20 лютого, 2024

Часи російських печей та гасових ламп канули в минуле, сьогодні в кожному будинку є багато складних електроприладів. Для їхньої роботи потрібна стабільна подача електроенергії, а для людей – захист від пожеж, ураження струмом. Це забезпечують ПЗВ, реле напруги, автоматичні вимикачі та інші захисні пристрої, які потрібно розміщувати у зручному доступному місці.
Для цього використовують електрошафи та електрощити, які встановлюють при будівництві будівлі та замінюють при необхідності збільшити кількість захисної автоматики.

Шафи і щитки, за своєю суттю, є "родичами", вирішують спільні завдання, але все ж таки трохи різняться між собою. Наша стаття - про електричні щитки/шафи, їх функціональність, питання вибору, а також особливості установки.

Електрощити та електрошафи - у чому відмінності

Обидва пристрої служать для організації електросистеми житлового, виробничого, офісного чи іншого приміщення. Вони розподіляють електричну потужність та забезпечують захист у позаштатних ситуаціях. Електрошафи встановлюють на вулиці, тому що вони надійно захищені від потрапляння всередину води та обладнані антивандальним замком. Електрощитки мають меншу пиловологозахищеність, тому їх розміщують усередині приміщень.

Електрощит - компактна, естетична панель з дверцятами, що використовується для встановлення приладів, які забезпечують прийом струму від загальної зовнішньої мережі та розподіляють його по внутрішній мережі (у квартирі, будинку, на дачі). Щитки зазвичай виготовляються із легких, але надійних матеріалів (пластик, метал).

розподільні щити - види

Фото 1. Різні моделі електрощитів

Електрошафа - це металевий підлоговий корпус. Він може мати різний ступінь захисту та розміщуватись у приміщенні або на вулиці. Усередині містить рубильник для вимкнення загальної подачі енергії, захисні пристрої на випадок коротких замикань та перевантажень. Електрична шафа зазвичай встановлюється впритул до стіни.

Електрощити та електрошафи бувають різні, тому підбираються в залежності від мети встановлення, місця дислокації, кількості та габаритів вбудованого обладнання.

Види електрощитів та електрошаф.

Багато щитів і шаф мають дверцята із замком. Це – ступінь захисту від доступу дітей та зловмисників, які можуть одержати удар струмом або пошкодити обладнання. Це – загальна риса електричних шаф та щитів. А тепер - про різні види та їх особливості.

Вступний розподільчий пристрій

ВРУ використовуються в приватних, багатоквартирних будинках, офісних будинках на вході електричних магістралей. Розміщені в ньому електротехнічні пристрої приймають потужність від трансформатора і розподіляють струм по приміщеннях, враховують його за допомогою лічильників, а також захищають внутрішні лінії від коротких замикань, стрибків або падіння напруги, витоків струму.

Як ВРУ можуть використовуватися електрощити, які встановлюються в закритій електрощитовій. Електрошафи ВРУ ставляться на введенні в будівлю і не вимагають окремого приміщення, тому що їхній корпус захищений від сторонніх.

наповнення ВРУ

Фото 2. Варіант наповнення ВРУ

Розподільний щит

Встановлюються у будинках, квартирах, офісах. За дверцятами розподільного щитка знаходяться електротехнічні пристрої та вимикачі, які дозволяють оперативно керувати домашньою (офісною) електромережею. Наприклад, відключити подачу електрики перед від'їздом за допомогою кількох рубильників. І не доведеться у відпустці згадувати, чи всі вилки з розеток витягнуті.

Начинка розподільного щитка може бути зібрана залежно від потреб об'єкта. Сюди можуть увійти вимикачі навантаження, реле напруги, диференціальні автомати, ПЗВ, автоматичні вимикачі та інші прилади на одній чи трьох фазах.

Щит обліково-розподільний

Також встановлюється у житлових та виробничих приміщеннях. Виконує функції розподільного щита плюс має місце для встановлення лічильника, а також оглядове віконце для зняття показань із приладу. Усередині обліково-розподільного щитка також розташовуються захисні пристрої проводки - дифавтомати, ПЗВ, реле напруги, ін.

Розподільчі та обліково-розподільні щити зазвичай монтуються на введенні в квартиру , офіс, тому що в щит заходить харчування, яке розгалужується та розподіляється на всі приміщення всередині будинку. У приватних будинках вони найчастіше монтуються під сходами або в технічному приміщенні. Важлива вимога - у передпокої, у кімнаті має бути стабільна температура та мінімальний рівень вологості. Зручно розташовувати їх на рівні очей.

Для розподільних щитків, що вбудовуються, потрібна спеціальна ніша в стіні. Такі пристрої мають отвори для монтажу за допомогою шурупів та дюбелів.

Щит поверховий

ЩЕ – щит поверховий

Фото 3. Щиток поверховий

Встановлюється у житлових будинках та адміністративних будівлях. З його допомогою електроенергія розподіляється на 1-8 квартир чи офісів.

На кришці розміщено до 8 вікон, щоб можна було знімати показання лічильників. А сам щит, як правило, складається з 3 відсіків:

  • розподільний – з автоматикою для груп електроланцюгів;
  • обліковий – з блоком електричних лічильників;
  • абонентський – для підключення телебачення, домофонів, телефонії, т.п.

Поверховий щит монтується в ніші (вбудований) або може розміщуватися на стіні ( навісний ), тоді знадобиться кожух.

Ніша для встановлення обладнання має стандартні розміри – 94см х 88см х 12,5 см. У неї поміщають лічильники та автоматичні рубильники-вимикачі для контролю та керування електропостачанням у квартирах (окремо – для кожної).

В онлайн магазинах зазвичай широкий вибір вітчизняних та імпортних приладів для безпечного підключення споживача енергії до зовнішньої електромережі - клемні блоки, реле, дифавтомати, контактори, шини, перемикачі, кріплення, ін. спеціалістам.

Важливі характеристики електрошаф та електрощитів

При виборі розподільного пристрою потрібно відштовхуватися від місця та способу його встановлення, матеріалу, виробника та кількох інших факторів.

Для монтажу у квартирі, офісі

Крім функціональності, на перший план тут виходить естетичність електрощитка. Тому основні характеристики квартирного (офісного) розподільчого пристрою мають такий вигляд:

  • конструкція - щиток, що вбудовується, безумовно, краще накладного, так як не сильно виділяється на тлі інтер'єру приміщення. Але для нього потрібна ніша у стіні;
  • матеріал - пластиковий корпус і дверцята в квартирі виглядає більш легко та доречно, ніж металевий . Крізь прозорі дверцята видно показники реле напруги, що дозволяє контролювати їхню роботу навіть у темряві, не залазячи при цьому всередину щитка;
  • кількість модулів, які можна розмістити всередині щитка – наприклад, для сучасної двокімнатної квартири бажано використовувати щиток на 24 модулі . Він дозволяє захищати існуючі електроланцюги, але також дасть можливість модернізувати електросистему надалі;
  • пило-вологозахист - зазвичай досить пластикових дверцят, тому що в квартирах щитки не встановлюються у вологих кімнатах.

Розподільний щит у квартиру

Фото 4. Домашній розподільний щиток у 2-кімнатній квартирі

Для встановлення на дачі

Дачний будинок, будівлі, лазні, збудовані з дерева, вимагають трохи іншого підходу до вибору щитка. Крім кількості модулів, що вбудовуються, потрібно звернути увагу на:

  • конструкцію - тут безпечніше використовувати накладний щиток, тому що він більше захищений від зовнішніх впливів (пил, волога). Для гаража та інших цегляних підсобних споруд цілком підійде навісний електрощит. Його корпус перешкоджає попаданню води та бруду, він легко монтується і чудово вписується в інтер'єр господарських приміщень;
  • матеріал – металевий корпус більш довговічний, тому краще підійде для суворих господарських умов;
  • ступінь захисту від пилу та вологи має відповідати особливостям приміщення. Наприклад, для квартири достатній рівень IP 31, IP 41 (перша цифра вказує на рівень захисту від попадання твердих частинок, друга - від попадання води). Для розміщення на вулиці цей параметр повинен бути не меншим за IP 54.

Електрощит у приватний будинок

Фото 5. Розподільний щиток у приватному будинку

Для встановлення на вулиці

Тут першому плані виходить безпеку внутрішнього устаткування. Вуличні електрошафи повинні мати:

  • ступінь захисту, достатню для протистояння зливам та іншим погодним проявам (IP54);
  • антивандальний захист – міцний корпус, що витримує механічну дію, та замок від проникнення всередину електрошафи зловмисників.

Крім цього, габарити корпусу повинні відповідати наявним завданням. Наприклад, для невеликого приватного будинку достатньо електрошафи 405х320 мм (висота, ширина) та 230 мм глибиною.

Ящик електричний зовнішній

Фото 6. Вулична електрична шафа

Правила безпеки під час використання

Для електромонтерів та електрослюсарів розроблена техніка безпеки, яку вони зобов'язані дотримуватись при маніпуляціях з електрообладнанням. У побуті правила безпеки зводяться до наступного:

  • не лізти в щиток самостійно, якщо немає потрібних знань та досвіду;
  • всередину встановлювати прилади, що відповідають напругі, що подається, і максимальному струму;
  • всі роботи всередині електрошаф і електрощитків вести при відключеному напрузі на потрібній ділянці ланцюга;
  • не допускати дітей до щитка.

Підсумки

Електрощитки, електрошафи - два варіанти одного пристрою, розраховані на встановлення в них електрообладнання. Вони допомагають розподіляти електрику, захищати будинок та техніку у разі коротких замикань, різких коливань напруги.

Для різних цілей та розмірів електричних систем є свої щитки та шафи. На сходові клітки – поверхові; в офіс, приватний будинок та квартири - розподільні, обліково-розподільні; на введенні у багатоповерхових будинках - вступні розподільчі.

При виборі електричного щитка для кожного об'єкта потрібно враховувати його конструкцію, матеріал, габарити і можливість встановити потрібну кількість модулів і, звичайно, виробника.

Електрощиток будинку - мабуть, найпомітніший пристрій. Про нього згадують вкрай рідко - для перевірки обладнання, відключення подачі електрики до квартири або виникнення нештатних ситуацій. Нехай вони трапляються вкрай рідко, нехтувати якістю щитка та обладнання, яке в ньому встановлюється, не можна. Якось щиток може врятувати техніку, квартиру, життя.