Продавайте на Zakupka.com
Тендери
Мобільний додаток
Оплата і доставка
Контакти порталу
Як вибрати проектор?

Як вибрати проектор?

20 лютого, 2024

Мультимедійні проектори

На практиці, як вибрати хороший проектор , знають не багато. Більше того, далеко не всі знаються на цій чудо-техніці і знають про всі її можливості. Але все ж таки, якщо вас цікавить, який проектор краще і підходить саме вам, то будьте готові до того, що можете зіткнутися з деякими складнощами вибору. Це зумовлено широким асортиментом проекційної техніки, що представлена на ринку. Причому важливо розумітися на тому, як вибрати мультимедійний проектор для школи, а як вибрати проектор для дому. Адже між ними існує різниця і одна модель може зовсім не впоратися з поставленими на неї завданнями. А точно зрозуміти, як вибрати відеопроектор і не помилитися вам допоможе даний матеріал, в якому докладно описані найважливіші характеристики, які вам знадобляться при виборі моделі обладнання.

Як вибрати проектор за умовами використання?

Умови використання - це важливий нюанс, який завжди слід брати до уваги перед тим, як вибрати кінопроектор або пристрій будь-якого іншого виду. Умовно обладнання ділять за типом приміщення на 3 категорії:

  1. Техніка першої категорії вважається найбільш затребуваною, тому що такі проекційні пристрої успішно використовують у багатьох школах, офісах та інших приміщеннях, які характеризуються присутністю хорошого освітлення. Основним завданням будь-якого такого проектора є відтворення якісного зображення незважаючи на наявність штучного світла. Звичайно, штучне освітлення при необхідності можна не використовувати, але все ж таки проектори першої категорії зобов'язані функціонувати і в тандемі зі світлом, даючи оптимальну яскравість картинки. До речі, таке обладнання найчастіше називають "мобільними пристроями", оскільки вони характеризуються досить компактними параметрами та можливістю легкого переміщення з одного місця на інше;
  2. До другої категорії відносять проектори, які використовують у домашніх умовах для створення справжнього домашнього кінотеатру . Вони здатні працювати лише при вимкненому освітленні. Причому для повноцінної роботи пристроїв їм не потрібно надто висока яскравість. Але саме дані моделі відрізняються відмінною та максимально точною передачею кольору та контрастності картинки;
  3. Проектори третьої категорії є найпотужнішими. Інсталяційні пристрої характеризуються відмінною яскравістю, але одночасно з цією значною вагою і, відповідно, розмірами. Їх рекомендується використовувати для роботи у великих приміщеннях (концертних залах, великих конференц-приміщень тощо). Також, якщо ви не знаєте, як вибрати проектор для вулиці, то робіть вибір на користь інсталяційних моделей, оскільки вони здатні функціонувати навіть просто неба.

Звичайно, це досить коротка класифікація проекційної техніки, але перед тим, як вибрати проектор важливо розуміти, для яких цілей і до якого класу належить обрана вами модель.

Як вибрати проектор за технологією?

Чи не просто зрозуміти, який проектор краще? Враховуйте технологію проекційного обладнання. До речі, в проекційних пристроях вже давно застосовуються відразу кілька різних видів технологій, за допомогою яких і формується зображення. Звичайно, деякі вже давно не використовуються через появу нових і сучасних впроваджень інженерів. А інші успішно використовуються і сьогодні у багатьох проекційних приладах.

До найпопулярнішої технології необхідно віднести LCD . Вона вважається найбільш популярною та масовою, оскільки заснована на рідких кристалах. Варто зазначити, що принцип роботи LCD ідентичний технологіям, що використовуються у сучасних класичних моніторах. Ось чому використовувати такі проектори можна для офісів чи інших бізнес-цілей, але не більше. Але якщо вас цікавить бюджетніша, але при цьому гідна за якістю модель, зверніть увагу на модернізовану версію LCD технології - 3LCD . Ця технологія заснована на матриці PSI, що характеризується виведенням одного базового відтінку. Відповідно, в результаті ви отримаєте від такого проектора максимально яскраве, соковите та дуже яскраве зображення гарної якості.

Але є й мінуси. Наприклад, LCD технологія не відрізняється високою контрастністю зображення. Більш того, кожен такий проектор має ефект "решітки", коли між пікселями видно сітка. До речі, уникнути такого ефекту можна завдяки використанню проектора Full-HD із великою діагоналлю. Але все ж таки як чудовий домашній проектор для перегляду фільмів такі моделі підходять просто ідеально, адже чудово поєднують в собі доступну ціну і гідну якість.

LCD та DLP проектор

Ще однією цікавою прийнято вважати технологію DLP , яка до появи модернізованої версії LCD вважалася найбільш якісною. Це зумовлено особливостями DLP технології, яка ґрунтується на інтегральній мікросхемі. Поверхня мікросхем покрита мільйонами міні-дзеркал. Вони відбивають світло від ламп і точно відповідають одній точці на дисплеї. При цьому ключовою особливістю мікросхем є те, що відстань між дзеркалами мінімальна, як і втрати світла. В результаті цього ви можете насолодитися максимально гладкою і рівною картинкою на екрані з відмінною контрастністю.

Але як і у випадку з технологією LCD, DLP також має недоліки. Основний - це "ефект веселки", який виникає внаслідок сегментного колеса, що крутить, який відповідає за колір зображення. Тобто, якщо ви перемістите свій погляд на світліший за кольором фрагмент зображення, то вся картинка моментально розпадеться на колірні деталі. Звичайно, сьогодні виробники постаралися усунути цей мінус і представили до уваги покупців тричіпову технологію DLP, де кожним окремим відтінком керує міні-дзеркало. Але ціна такої технології по кишені лише деяким покупцям, адже вартість таких проекторів дуже висока.

Порівняно нові технології на ринку проекційної продукції можна вважати технологію LCOS. Свого роду LCOS – це успішний гібрид двох попередніх технологій. Умовно, експерти коментують, що LCOS - це рідкокристалічна матриця, яка приклеєна до міні-дзеркала. При цьому LCOS поєднує в собі лише переваги вже відомих усім технологій, тому в даному випадку вас приємно здивує висока контрастність картинки та відсутність зайвого світла. До речі, технологію LCOS у виготовленні своєї продукції використовують такі потужні гіганти ринку як Sony або JVC, що відповідно є ще одним підтвердженням високої якості та її ефективності. Серед мінусів можна виділити лише значні обсяги проекторів з технологією LCOS і, що важливо, високу ціну, тому бюджетними такі пристрої навряд чи можна назвати.

Який проектор краще за яскравістю?

У проекційній продукції яскравість вимірюється у вигляді люменів. Даний показник допоможе підібрати ідеальну за робочими параметрами модель приладу, тому що для повністю затемненої кімнати вам підійде пристрій близько 800 люменів і більше (за бажанням). До речі, чим вище буде показник люмен, тим краще і якісніше буде зображення від проектора, особливо при достатньому природному або штучному освітленні.

У бізнес-проекторах найчастіше цей показник повинен становити не менше 2000 люмен (ідеальний варіант – 5000 люмен ). А ось моделі для домашнього перегляду можуть не перевищувати показник у 2000 люменів, але пам'ятайте, що запас яскравості ніколи не буде зайвим.

Важливо пам'ятати, що потік світла у будь-якому проекторі формується за рахунок металогазової лампи. Вона, у свою чергу, вважається витратним матеріалом будь-якої техніки проекційного типу, тому вона має обмежений експлуатаційний термін, який може становити не більше 5000 годин. Якщо ви хочете придбати проектор для домашнього використання, розрахувати приблизний термін служби проектора вам буде дуже легко (наприклад, навіть при щоденному перегляді фільмів проектора вам вистачить на кілька років). При необхідності ви також можете суттєво продовжити робочий ресурс лампи, встановивши режим економ, який є у всіх проекторах, незалежно від класу або типу. А зрозуміти, коли необхідно замінити лампу вам допоможе яскравість картинки, адже про це свідчить зниження кольоровості та контрастності зображення.

Звичайно, уникнути додаткових витрат на покупку ламп для проекторів можна за допомогою інноваційних пристроїв. Наприклад, сьогодні деякі моделі проекторів здатні функціонувати за допомогою лазерів або діодів, але важливо пам'ятати, що таку можливість мають лише портативні апарати , яскравість яких не перевищує показник 1000 люмен.

Яскравість зображення на проекторі

Передача кольорів проекторів

Параметра, який чітко описував передачу кольору проекторів на жаль, немає. Але все ж таки ви можете звертати увагу на деякі основні моменти, які дозволять визначити якість кольору і відповідно, що отримується надалі від перегляду зображення. Наприклад, важливу роль відіграє "температура кольору" або баланс білого відтінку. Також допомогти дізнатися про передачу кольору допоможе колірне охоплення. Цей показник характеризує максимальну насиченість, яку може передати проектор. Також не останнє значення має гама кольору. Тобто, проектор повинен точно відображати інформацію щодо кольору, при цьому не завищуючи або занижуючи показники.

В цілому, необхідно перевіряти проектор на кольоровість, адже пристрій повинен чітко відображати кожен колір, не спотворюючи при цьому яскравість, відтінок або насиченість. Мінусом кольору є те, що ви не зможете наосліп оцінити даний показник, тому щоб не помилитися і зробити правильне рішення на користь якісної моделі проектора достатньо провести візуальний огляд або довіритися перевіреним компаніям-виробникам ( Epson , Acer , BenQ і т.д.).

Контрастність проекційної техніки

Перед тим, як вибрати лазерний проектор або як вибрати короткофокусний проектор, важливо звертати увагу на контрастність приладів. Показник характеризує яскравість білого кольору чорного відтінку. Однак пам'ятайте, що не завжди реальність ідентична технічному опису пристрою. Звичайно, при яскравому освітленні контрастність не відіграватиме ключової ролі, адже ділянки чорного кольору в будь-якому випадку будуть сильно засвічені. Але якщо ви плануєте придбати проектор для домашнього використання як домашній кінотеатр, то на контрастність слід звертати особливу увагу. Приміщення має максимально відповідати вимогам, які пред'являють виробники проекційного обладнання, адже тільки в такому разі ви отримаєте якісну та оптимальну контрастність картинку. Контрастність може залежати від різних факторів, включаючи особливість матриці. Наприклад, максимально високий рівень контрастності має матриця C2 Fine, яка використовується в дорогих домашніх проекторах. Але все ж таки отримати бажаний результат можна тільки при повністю затемненій кімнаті без світлових перепусток.

Дозвіл проекторів

Параметр роздільної здатності проекторів характеризує кількість пікселів за висотою та шириною зображення. Відповідно, чим вище буде цей показник, тим детальнішим і якіснішим надалі буде зображення. Також важливо не забувати, що від діагоналі проектора також залежатиме якість картинки. Чим більше буде діагональ дисплея, тим помітніше виділятимуться пікселі, тому при значних розмірах проектора необхідно особливу увагу приділяти роздільній здатності. Висока роздільна здатність позбавить можливих незручностей при перегляді проектора, так як картинка буде максимально рівною і гладкою без ефекту "зернистості" екрану.

ПроекторПроектори

Способи встановлення проекційної техніки

Способів встановлення проекторів може бути декілька. Проекційне обладнання можна монтувати настільним способом або закріплювати на стельовому кріпленні стаціонарного типу. Останній варіант має на увазі, що проектор буде закріплений в перевернутому вигляді, відповідно світло на екран пристрою буде падати не знизу, а зверху. Такий монтаж необхідний для того, щоб доповідач чи глядач не відкидав тінь на екран, навіть за умови, що він буде біля проектора. Причому цей ефект можна отримати під час встановлення будь-якого проекційного обладнання. Тобто, якщо ви захочете максимально зручно зробити монтаж на стельовому кріпленні, тип проектора при цьому не матиме ніякого значення. Виняток становлять лише короткофокусні проектори, оскільки цей тип устаткування можна закріпити лише настінним способом без/с висувною штангою за бажанням. А щоб максимально точно зробити монтаж, фахівці радять керуватися опціями оптичного масштабування та зсувом лінз.

Роз'єми, а також інтерфейси проекційного обладнання

рознімання проектора

Кожен проектор має стандартний набор роз'ємів і інтерфейси VGA і HDMI включені в цей комплект. Завдяки ним можна з легкістю приймати стандартний сигнал до показника 1080р. Але важливо пам'ятати, що бажаючим переглядати картинку в сучасному 3D форматі доведеться купити проектор з інтерфейсом HDMI починаючи від версії 1,4 і т.д.

До речі, практично всі проектори (крім домашніх проекторів та інсталяційних моделей) мають вбудований звук, при цьому потужність звучання становить від 2 і до 16 Вт. Якщо ж у вас немає звукової системи зовнішнього типу, то передати звук ви зможете завдяки роз'єму HDMI. Також можна здійснити відтворення звуку за допомогою Audio роз'єму.

Деякі моделі також характеризуються наявністю роз'єму VGA і USB, який може підключати до проектора:

Мережеві можливості проекційної техніки

Мережевий функціонал дозволить вам вирішити відразу кілька головних завдань, а саме здійснити керування, а також моніторинг за проектором у віддаленому режимі завдяки спеціальному системному забезпеченню. Також мережевий функціонал дає можливість використовувати пристрій як загальний прилад, через який буде здійснюватись передача картинки за допомогою мережі.

Варто зазначити, що можливості сучасного обладнання вражають, адже виробники постійно модернізують техніку для того, щоб кожен користувач міг купити багатофункціональний та якісний прилад. Так, сьогодні ви можете придбати проектор з можливістю проектування зображення за допомогою бездротової мережі безпосередньо з гаджетів.

Ресурс ламп проекторів

Дізнатися про ресурс лампи можна з технічного опису, оскільки компанії-виробники часто вказують цей параметр в описі приладу. При цьому експлуатувати лампу пристрій може у стандартному режимі або режимі економії. Але якщо використовувати прилад в економічному режимі, будьте готові до того, що яскравість проектора знизиться майже на 30%. Але термін служби лампи при цьому зросте майже кілька разів. Також для зручності користувачів у проекторах Epson є опція, що дозволяє перервати трансляцію зображення на деякий час без повного вимкнення пристрою. Увімкнувши таку функцію, лампа проектора просто затемняється.

Варто зазначити, що бюджетні сучасні проектори, які призначені для експлуатації у навчальних закладах чи бізнес-сфері, дуже економічні в плані заміни ламп. Але перед покупкою цілої партії проекційного обладнання пам'ятайте, що краще відразу подбати про витратний матеріал та купити до пристроїв додаткову партію ламп.

Якщо ж ви хочете позитивно вплинути на ресурсний потенціал вашого проектора, зверніть увагу на техніку з наявністю повітряного фільтра. Він унеможливить попадання пилу на лампу і тим самим значно продовжить його експлуатаційний термін. Також вам слід знати, що на шумність проекційного обладнання безпосередньо впливає режим і сама система охолодження, що особливо потрібно враховувати, якщо ви хочете купити проектор для використання в невеликому приміщенні (маленькій кімнаті, навчальному класі тощо).

Підтримка формату 3D

3D проектор

Перед тим, як налаштувати відображення формату 3D за допомогою комп'ютера вам варто переконатися в тому, що ваш проектор також підтримує формат стереопари, що направляється на нього. Також для відображення формату 3D необхідно, щоб проекційне обладнання відрізнялося наявністю інтерфейсу HDMI не нижче версії 1,4. До речі, всі сучасні проектори відрізняються можливістю підтримки формату 3D, але в різній якості. Тому якщо вас найбільше цікавить саме цей формат, то робіть вибір на користь техніки, яка спроектована спеціально для виконання цього завдання.

Обслуговування проекційного обладнання

Ще один важливий нюанс, який завжди необхідно брати до уваги, стосується обслуговування проекційної техніки. Це один із найважливіших складових проектора незалежно від його моделі і зокрема ключову роль відіграє саме пиловий фільтр. Важливо пам'ятати, що практично всі виробники проекційного обладнання стверджують, що в їхній продукції немає жодних фільтрів, які потребують заміни чи періодичного чищення. Відповідно, вони акцентують увагу на тому, що їхні товари не потребуватимуть витратних матеріалів і, відповідно, будуть максимально економічними для кожного користувача. Але при цьому бренди не уточнюють, що наявність спеціального фільтра від пилу значно збільшить експлуатаційний термін проектора і при поломці дозволить уникнути додаткових витрат на ремонт. Тобто, слід пам'ятати, що для того щоб провести чистку вбудованого фільтра вам доведеться заплатити чималі гроші. А ось замінити старий фільтр на новий можна у рази дешевше і без участі фахівців, а в домашніх умовах.