Продавайте на Zakupka.com
Тендери
Мобільний додаток
Оплата і доставка
Контакти порталу
Як вибрати літні шини для автомобіля?

Як вибрати літні шини для автомобіля?

20 лютого, 2024

Власники автомобілів регулярно стикаються із необхідністю технічного обслуговування свого транспорту. При зміні холодного сезону на тепле завжди постає питання: які вибрати літні шини?

Щоб вибрати недорогий та якісний варіант, що відповідає потребам машини, слід знати основні параметри оцінки покришок. Грамотний підбір літніх шин продовжує їх термін експлуатації, покращує зчеплення, робить пересування транспортного засобу максимально безпечним та комфортним. Також гума впливає на шумність автомобіля та його керованість.

Особливості літньої гуми

Різниця між літніми та зимовими шинами полягає в їх структурі. Гума для теплого сезону має твердіший тип гуми, а для складного дорожнього покриття випускаються зразки зі спеціальним малюнком протектора, боковин, каркаса. Іноді зустрічаються відмінності у глибині канавок. Якщо ви вирішите використовувати зимові покришки в жарку пору року, то ризикуєте швидко зносити гумове покриття, оскільки воно призначене для інших умов експлуатації. Як вибрати літні шини для автомобіля правильно? Перед покупкою обов'язково ознайомтеся з рекомендаціями виробника, які додаються до інструкції до транспортування.

зимова та льотна гума

Можна відвідати сайт виробника та проконсультуватися з його представниками. Багато автовласників реєструються в тематичних форумах, де обговорюють цей товар і можуть отримати добрі поради від інших учасників онлайн-конференції. Вартість літньої покришки не є вирішальним фактором для її покупки, тому що головне – це ідеальна сумісність гуми з характеристиками авто. При підборі шин орієнтуйтеся на стиль вашого водіння, місцевий клімат, частоту та тривалість відряджень, тип дорожнього полотна.

Типорозміри літньої гуми

Дані про відповідний типорозмір літніх шин ви можете уточнити у виробника вашої машини, відкривши технічну документацію. Всі моделі шин мають спеціальне маркування, за допомогою якого продавці підбирають необхідний розмір гуми. Позначення нанесені на боковину виробу. Маркування складається з латинських букв і цифр, які дають точну інформацію про діаметр, ширину та висоту профілю. Вибір літньої гуми в інтернет-магазинах здійснюється за цими позначеннями. Наприклад: модель (195мм/65) R14, (185мм/65) R15 , (175мм/55) R16 де цифри 175-195 позначають ширину виробу, а 55-65 - його висоту, яка відображається у відсотках. R14, 15, 16 - це посадковий діаметр. Він завжди відповідає розміру диска колеса. Якщо ви купите літню гуму невідповідного розміру - вона просто не встановиться. Інші параметри гуми можна вибирати за вашим бажанням та бюджетом.

маркування автомобільної гуми

Широкі літні шини мають дуже презентабельний вигляд. Також ці вироби показали високу практичність при поворотах транспорту на високих швидкостях. Вони забезпечують машину курсовою стійкістю, відмінними параметрами розгону та гальмування. Такі моделі ідеально підходять для позашляховиків . Мінусом цих шин є їхня висока вартість, низькі показники аквапланування (вологовідштовхування), велика витрата енергії. Широкі літні шини значно збільшують навантаження на підвіску автомобіля, тому не підходять для невеликих легкових машин.

Для пересування в межах міста на помірній швидкості оптимальним рішенням стане покупка вузькопрофільних шин, оскільки широкопрофільні не зможуть проявити всі свої можливості. Широкі літні шини більше підходять для їзди трасою на досить високих швидкостях, але фахівці рекомендують використовувати їх лише за сухої погоди.

Малюнок протектора: види та особливості

Малюнок протектора диктує поведінку транспортного засобу на дорозі. Розташування блоків, їх форма, глибина канавок та інші дрібні деталі впливають на легкість керування автомобілем та безпеку водія у дорозі. Сьогодні літні шини випускаються у трьох основних варіантах:

  • симетричні ненаправлені;
  • симетричні спрямовані;
  • асиметричні.

малюнок протектора автомобільних шин

Чим відрізняється кожен тип малюнка і як правильно вибрати літню гуму на авто з урахуванням характеристик? Для цього необхідно визначитися з типом дорожнього полотна, який переважає у вашому регіоні.

Симетричні спрямовані літні шини мають відмінний водовідштовхувальний ефект (за умови коректної установки гуми за допомогою спецміток).

Симетричні ненаправлені моделі гірше справляються з вологою погодою, але комфортніші в експлуатації. Часто водії, які віддають перевагу спокійній їзді, вибирають саме цей варіант гуми. Такі шини відносяться до бюджетного сегменту та підходять до автомобілів середньої потужності.

Асиметричні літні шини вважаються універсальними, тому що їх тип покришки пристосований як під мокру, так і суху дорогу, а також дозволяє добре маневрувати. Ці переваги доступні лише за умови правильної установки даних шин.

Індекс швидкості та навантаження

Індекс швидкості позначає максимально допустиму швидкість пересування автомобіля в рамках безпеки водія та пасажирів. Розраховується цей параметр за простою схемою:

Індекс швидкості Максимальна швидкість
(км/год)
M 130
N 140
P 150
Q 160
R 170
S 180
T 190
U 200
H 210
V 240
W 270
Y 300

Індекс навантаження повідомляє про доступне навантаження, для якого створено шину (при експлуатації авто на максимальній швидкості). Індекс повинен збігатися із загальною вагою пасажирів автомобіля, включаючи водія. Розрахунок йде одне колесо транспортного засобу. Грамотний підбір літньої гуми без урахування цього критерію неможливий. Вибір легко зробити, скориставшись стандартною таблицею відповідностей:

Індекс навантаження Максимальне навантаження
(у кг)
70 335
75 387
80 450
85 515
90 600
95 690
100 800
105 925
110 1060
115 1215
120 1400

Для вантажних автомобілів актуальний високий індекс навантаження, особливо, якщо вантажі часто перевозяться і на далекі відстані. Також автопокришки з високими показниками швидкості та навантаження завжди кращі для водіїв автобусів та мікроавтобусів. Дотримуючись цих критеріїв вибору гуми, ви запобігнете ймовірності критичного пошкодження коліс у дорозі.

Гучність літньої гуми

Цей параметр не є технічно важливим, але поціновувачам комфорту буде корисно дізнатися про умови безшумного пересування автомобіля. Визначити рівень шуму, який робить покришка, можна формою її поперечних канавок. Як правило, моделі із широкими канавками видають більше шуму. Також може впливати склад гумової суміші та дорожнього покриття, але ці фактори є додатковими, а не основними. Щоб підібрати літню гуму безшумного типу – необхідно протестувати покришки в роботі, оскільки комбінації різних форм канавок та компонентів гуми дають різні результати. Деякі автомобілісти радять додавати до шин гелій, щоб трохи знизити рівень їхнього шуму. Таке рішення актуальне для покупців, які не змогли чітко прорахувати параметри шин перед їх покупкою і хочуть усунути проблему максимально безпечним способом.

Жорсткість літніх шин

Цей критерій підбирається індивідуально та залежить від манери їзди автовласника. Якщо ви віддаєте перевагу плавному ходу - краще вибрати варіант з м'якою гумою. Вона забезпечить вам належний рівень комфорту. Любителям швидкісного ходу варто звернути увагу на жорсткіший тип покришки, так як м'яке покриття шини не розраховане на круті повороти і складні маневри (автомобіль може кренити, що створюватиме потенційно небезпечні ситуації). Дуже жорсткі шини призначені для спортивних тренувань та змагань, тому звичайному споживачеві немає сенсу витрачатися на таку покупку. Також не варто купувати надто м'яку гуму - вона швидко приходить у непридатність і не переносить механічні пошкодження, спричинені бічними ударами. У спекотні дні автопокришки стають ще м'якшими, оскільки нагріваються під променями сонця. Такі колеса можна вибрати покупцям, які здійснюють рідкісні виїзди на короткі відстані. Як правильно визначити рівень м'якості шин? Для цього не потрібно користуватися таблицями - цей параметр визначається на дотик.

Профіль літніх шин

Сучасна гума поділяється на декілька типів профілю:

висота профіль гуми

  • низькопрофільну;
  • високопрофільну;
  • повнопрофільну.

Вважається, що висота профілю нижче 55% характеризує шину як низькопрофільну. Високопрофільними шинами є моделі з показниками від 60 до 75% висоти, а повнопрофільними – від 80% та вище. Дані параметри можуть впливати на показники швидкості авто, тому високопрофільна гума завжди є пріоритетною. Вона забезпечить довговічність та надійність покришки, що особливо актуально для нерівних доріг. Фахівці рекомендують вибрати низькопрофільні та високопрофільні шини для легкових авто та мікроавтобусів, а повнопрофільні автошини встановлювати на позашляховики.

Конструкція каркасу шин

Раніше автомобільні бренди випускали гуму лише у двох видах: діагональному та радіальному. Сьогодні діагональні моделі втратили актуальність і дуже рідко трапляються на ринку. Зазвичай покришки мають маркування "R", яке означає радіальний тип конструкції (не потрібно плутати з діаметром). Цей вид досить універсальний - він підходить практично всім автомобілям, починаючи малолітражними машинами і закінчуючи потужними кросоверами. Найчастіше власники легкового транспорту роблять вибір на користь радіальних покришок.

Однак, натомість з'явився новий тип шин, що передбачають посилену конструкцію. Ці вироби відзначаються літерами "С" (для перевезення габаритних вантажів) та "LT" (для легких вантажівок або фургонів). Перший варіант розрахований на експлуатацію вантажними авто, а другий – мінівенами. Якщо ви плануєте активно займатися пасажирськими або вантажними перевезеннями – краще вибрати шини лише з цими маркуваннями.

каркас шини

Яку краще взяти літню гуму?

Ідеальні шини слід підбирати з урахуванням особливостей їхньої експлуатації.

  1. Які літні шини краще купити, якщо ви збираєтесь їздити в межах міста?
    Фахівці радять орієнтуватися на варіанти з профілем не нижче 60%, а також віддати перевагу симетричному неспрямованому або асиметричному малюнку протектора. Індекс швидкості повинен позначатись маркером S або T.

  2. Яка гума оптимально підійде для пересування на високій швидкості?
    Вибирайте профіль не вище 55%, рисунок протектора – симетричний спрямований чи асиметричний, а індекс швидкості – W чи V.

  3. Яка модель добре переносить їзду бездоріжжям?
    Відповідним рішенням для таких цілей стане покупка високопрофільних шин з великим індексом навантаження. Вибирайте протектори із глибокими каналами. Для власників фургонів та мінівенів краще купити спец. вироби, відмічені маркуваннями LT або С (моделі для комерційного авто).

Який фірми літні шини краще вибрати?

Величезна кількість зарубіжних та вітчизняних брендів в інтернет-магазинах дозволяє покупцям підібрати товар за своїм смаком та бюджетом. Щоб точно розуміти, яку літню гуму вибрати, слід відштовхуватися не лише від технічних вимог транспортного засобу, а й від навичок, а також потреб водія. Сьогодні багато фірм випускають хороші шини як бюджетного, так і люкс-сегменту. До них входять такі відомі торгові марки, як Continental , Goodyear , Nokian , Bridgestone , Michelin . Ці виробники використовують новітні технології, орієнтуючись на сучасні тенденції авторинку.

Також перед покупкою корисно ознайомитися з відгуками інших споживачів, які вже оцінили переваги та недоліки шин різних марок. В інтернет-магазині можна знайти б/в моделі покришок за низькою вартістю, але їх якість, як правило, повністю відповідає ціні. Пам'ятайте – ваша безпека на дорозі залежить від грамотного вибору літніх шин в онлайн-каталозі.