Продавайте на Zakupka.com
Мобільний додаток
Оплата і доставка
Контакти порталу
Як вибрати компресор?

Як вибрати компресор?

20 лютого, 2024

компресор

Звичайно, віднести компресор до предметів першої необхідності у будинку важко. Але прилад просто необхідний тим, хто мешкає в заміському котеджі, на дачі або має гараж. З його допомогою можна генерувати стиснене повітря, яким можна приводити в активну дію абсолютно будь-які механізми і інструменти. Особливо за останні роки відзначається підвищення попиту на прилад різних типів, адже більша кількість електроінструментів починає потребувати саме цього приладу. Але важливо розуміти, що зрозуміти, як вибрати компресор непросто. Це зумовлено різноманіттям вибору. До того ж вони можуть бути різної конструкції та мати своє особливе призначення. У такому разі, як не помилитися під час вибору пристрою? Для цього вам достатньо ознайомитись із даним матеріалом. Поради експертів допоможуть вам дізнатися про всі нюанси вибору.

Як вибрати компресор для дому на кшталт?

Класифікують компресори з кількох типів. Найчастіше їх ділять за параметрами продуктивності, призначенням та за принципом пристрою. Але в цілому компресори бувають масляними та безмасляними. До слова, кожен тип має свої особливості, тому перед вибором слід враховувати цей нюанс для того, щоб дізнатися, як підібрати поршневий компресор чи пристрій будь-якого іншого типу без помилок.

Масляні моделі використовують систему розбризкування мастила, тому такі пристрої відрізняються рядом переваг:

  • низьким тертям;
  • мінімізацією зносу запчастин;
  • гарною продуктивністю.

масляний компресор

При цьому масляні відрізняються відмінною герметизацією насоса та сумісністю роботи з пневматичним інструментом. Але є й друга сторона медалі. Наприклад, масляні моделі потребують регулярного обслуговування. Тому роблячи вибір на користь масляних установок, пам'ятайте, що вони вимагають періодичної заміни деяких комплектуючих (фільтрів). Також вам потрібно буде постійно стежити за рівнем масла. Тому дуже часто їх використовують виключно для виконання фасадних чи ремонтних робіт, а також на автосервісах та невеликих організаціях.

Безмасляні влаштовані трохи по-іншому, при цьому назва не зовсім відповідає дійсності, оскільки масло в таких установках все ж таки використовується. Завдяки маслу здійснюється мастило робочих комплектуючих, але контакту повітрям, що подається воно все ж таки не має. Конструкція створена таким чином, щоб максимально мінімізувати тертя запчастин під час роботи компресора. До того ж безмасляні установки не вимагають постійного обслуговування, стійко переносять перепади температур та практичні в експлуатації. Саме тому прилади дуже часто застосовують для здійснення будь-яких фарбувальних робіт, а також для підкачування шин або продування деяких систем авто.

безмасляний компресор

Не знаєте, як вибрати компресор для гаража? Зупиніть вибір на безмасляній установці. Вони мають невелику вагу і компактніші параметри, ніж масляні аналоги, які до того ж коштують дорожче.

За принципом дії прилади також поділяють кілька основних типів

Поршневі, спіральні та гвинтові.

Так, у поршневих установках електродвигун у робочий стан наводять поршні. Вони відповідають за стиснення повітря та направлення його в бак. При цьому поршневі моделі мають безліч плюсів, серед яких слід виділити простоту сервісного обслуговування та цілком доступну ціну. Також на окрему увагу заслуговує ресурс поршневих моделей. При належній експлуатації він може становити близько десятка годин безперебійної роботи.

поршневий компресор

У спіральних моделях стиск здійснюється завдяки використанню спеціальних спіралей. У таких моделях роторні осі розташовуються не паралельно, а під кутом, тому установки мають досить компактні параметри, але разом з цим не простою конструкцією. З огляду на деякі конструкційні складності обслуговування таких установок буде не бюджетним. Та й загалом спіральні агрегати коштують дорожче за аналоги.

спіральний компресор

Гвинтові моделі дуже функціональні. Вони характеризуються численними плюсами: безперервною роботою протягом тривалого часу, високим моторесурсом та низькими витратами енергії. Але все ж таки вони забезпечують не малі показники тиску, а також високою вартістю сервісного обслуговування.

гвинтовий компресор

Як вибрати компресор для фарбування чи інших цілей?

Адже за типом передачі двигуна компресори можуть бути ремінними або прямими. Причому кожен тип має свої плюси, але при цьому відрізняються установки лише особливостями підключення колінчастого валу та поршневого блоку до двигуна.

При цьому прямі компресори здатні накачувати повітря в рази швидше за ремінні аналоги. Вони характеризуються легкою вагою та компактними розмірами. Але серед недоліків можна виділити їх невеликий термін роботи. Також вони не зможуть тривалий час працювати в безперебійному режимі, тому їх рекомендується використовувати лише для нечастих побутових потреб. А ось ремінні установки відрізняються високою продуктивністю, стійкістю до впливу різних факторів та можливістю тривалого функціонування. Однак мінуси також є. Наприклад, ремінні компресори відрізняються вагою. Та й працювати вони можуть лише на рівних поверхнях.

Який компресор кращий: застосування компресорів

До речі, областей застосування компресорів дуже багато, адже без них важко уявити злагоджену роботу будь-якої автомайстерні або будівельної бригади. Установки застосовуються на різних етапах проведення будівельно-ремонтних робіт. Наприклад, у 90% випадків без компресора просто не обійтися, якщо вам потрібно пофарбувати велику площу, адже тільки з його допомогою можна забезпечити рівномірну подачу повітря в фарбопульти або пульверизатори. Також він просто незамінний при очищенні або продуванні вуличних водопроводів, сантехнічних або інших трубчастих систем.

Також без компресора складно налаштувати коректну роботу пневмоінструментів усіх видів ( гайковертів , перфораторів , шліфувальних машин тощо). Навіть незважаючи на те, що електроінструмент використовується частіше, все ж у багатьох випадках потрібне застосування пневматичних установок, які, до речі, мають ряд переваг (відсутність перегріву, можливість безперебійної роботи навіть на пікових навантаженнях і т.д.).

Варто розуміти, що компресори - це багатофункціональні установки, які можуть відрізнятися за кількістю поршні, а також типом приводу або об'ємом ресивера. Залежно від виду приладу його можна використовувати для професійних чи побутових потреб. Тому перед покупкою слід встановити цільове призначення вашої майбутньої покупки, яке допоможе вам дізнатися, як вибрати компресор для акваріума, гаража або авто без проблем.

Як вибрати компресор для авто чи інших цілей за характеристиками?

Незалежно від конструкції, для всіх моделей компресорів існує низка правил та технічних норм, яким вони повинні відповідати. Перед вибором конкретної моделі пристрою звертайте увагу на потужність, а також вагу, об'єм та продуктивність установки.

автомобільний компресор

Потужність компресорних установок

Потужність, мабуть, багато в чому є визначальним фактором. Зазвичай оптимальною потужністю прийнято вважати від 0,8 до 2,5 кВт. А ось потужніші прилади відносять до установок професійного типу.

Продуктивність

Продуктивність компресорів вимірюють у літрах за 1 хвилину. До речі, у цьому випадку також існують деякі нюанси: для побутових агрегатів оптимальним буде співвідношення 350 літрів за хвилину. А ось вищі показники свідчать про високу продуктивність, яка характерна професійним установкам.

Як вибрати компресор за обсягом?

Балон компресора для накопичення стисненого повітря зазвичай характеризується середнім об'ємом, що становить близько 50 літрів . При цьому професійні прилади можуть мати балон до 100 літрів і більше (залежно від моделі установки). Звичайно, чим вищий буде обсяг балона, тим стабільнішим буде тиск на виході установки, що особливо важливо для компресорів поршневого типу.

Маса компресорних агрегатів

Вага агрегатів може бути абсолютно різною і складати пару десятків кілограм, так і кілька сотень. У цьому випадку все залежить від призначення приладу, обсягу балона та продуктивності. Але також слід пам'ятати, що занадто габаритна установка менш практична, тому під час її транспортування ви можете зіткнутися з деякими труднощами.

Враховуючи перераховані вище критерії можна сміливо стверджувати, що для побутового застосування вам цілком підійде модель компресора продуктивністю не більше 350 літрів в хвилину і потужністю до 1,5 кВт. При цьому запас потужності повинен становити не менше 30% більше, ніж потужність навантаження, якщо дана установка буде працювати в комбінації з пневмоустановками.