Продавайте на Zakupka.com
Мобільний додаток
Оплата і доставка
Контакти порталу
Як вибрати холодильник?

Як вибрати холодильник?

01 квітня, 2024

При покупці нового холодильника для зберігання продуктів слід звернути увагу на кілька факторів, включаючи місткість камери, характеристики системи та обробку моделі. Поради фахівців підкажуть як правильно вибрати холодильник і на що звернути увагу при покупці, виходячи з найважливіших факторів.

Вид холодильника та його розміри

Холодильник повинен ефективно використовувати простір кухні.

  • Виміряти ширину, висоту та глибину приміщення, де планується встановити новий холодильник.
  • Розрахувати кількість місця, необхідну для легкого відкриття дверцят і ящиків холодильника (можливо, краще вбудований холодильник вибрати).
  • Визначити відстань від холодильника до кухонних островів.

Необхідно уявити бажану модель, переважний спосіб зберігання продуктів (охолодження або заморожування). 

Вбудований або що стоїть окремо

Вбудований холодильник кріпиться до стіни і встановлюється в шафу для створення цілісного вигляду (перебуває на одному рівні з кухонними меблями). Він, як правило, вищий, а модельний ряд має більший діапазон ширини. Частково це компенсує втрату глибини.

pic_4c9e99250b231bf5274cade3eaff45e3_1920x9000_1.png

Холодильник, що окремо стоїть, не потрібно встановлювати всередину шафи. Достатньо виміряти простір розміщення. Для встановлення потрібні необхідні зазори та можливість звичайного підключення до електрики. Це найпоширеніший вид. Модельний ряд відрізняється різноманітністю (за кількістю камер, функцій системи, видом дверцят тощо).

Як зрозуміти, який обсяг потрібен

Допоможе вибрати обсяг холодильника на попередній розрахунок.

Вимірювання габаритів: Довжина (метри) x Ширина (метри) x Висота (метри) = кількість кубічних метрів.

Приклад: 1,8 м x 0,6 м x 0,7 м = 0,76 м³

Отриману величину помножити на 1000.

0,76 м³ х 1000 = 760 літрів.

Стандартний агрегат з розміром 0,6 х 0,6 х 1,7 м (об'єм 260-350 літрів). Розмір та місткість камери холодильника вибирається за параметрами площі підлоги та складом сім'ї. Для зберігання продуктів великої родини потрібний відповідний внутрішній об'єм холодильної камери.

Скільки камер вибирати

Враховується кількість окремих камер. Останнє визначається за кількістю температурних зон зберігання (з урахуванням стандартний набір продуктів).

Вибираємо за розташуванням морозильної камери

Морозильник потрібний на випадок зберігання великих запасів м'яса, напівфабрикатів, фруктів та овочів. Якщо компактний холодильник з морозильною камерою розташовується всередині основної камери, це не впливає на корисний об'єм (вибрати двокамерний холодильник для дому краще, якщо сім'я велика). В обсязі відсіків рекомендується наявність додаткової скриньки миттєвого заморожування продуктів (модель із функцією Fast Frost).

Якщо немає потреби тривалого зберігання, краще купити однокамерну модель із низькотемпературним відділенням (НТО). Вибрати холодильник із такою опцією, можна розібратися із класифікацією режимів роботи вбудованої камери. Маркування виконується цілими числами зірочок від однієї до трьох:

  • зберігання до 14 діб за температури -6°С;
  • до трьох місяців за температури -12°С;
  • до року (-18 ° С).

Відсутність зірочок на НТО в холодильнику свідчить про те, що продукти пролежали більше кількох днів при температурі 0...3°С.

У вихідному положенні щодо основної камери морозильного відділення може бути будь-яке - виберіть найбільш зручний варіант. Краще, щоб ті відділи, до яких доводиться «прикладатися», частіше опинялися вгорі холодильника. У крайньому випадку варто розглянути варіант, коли морозильна та основна камери розташовані кожна у своїй половині корпусу-розкладачки.

Системи охолодження та розморожування

Все, що потрібно – охолодити продукти і з цим завданням упораються будь-які робочі моделі. Інше питання, як і що доведеться заморожувати. Тут це залежатиме від реалізованих рішень.

  1. Крапельне розморожування . Відбувається замерзання конденсованої вологи на задній стінці камери. При відключенні компресора налякає тане.
  2. No Frost – система забезпечує відсутність вологи (сухий агрегат). Воду усуває вентилятор, що дме на випарник.
  3. Frost Free - система, в якій відділення, що охолоджує і заморожує, розділені (один компресор).
  4. Total No Frost - система, в якій морозильне та холодильне відділення оснащені технологією, що запобігає утворенню інею. Висушене та охолоджене повітря розподіляється всередині агрегату рівномірно.

Вибір системи охолодження та розморожування залежить від особистих переваг. Виробники не зупиняються на досягнутому та постійно впроваджують технологічні новинки:

  • льодогенератор з дозатором;
  • фільтр та холодна водопровідна питна вода/соків;
  • відділення для зберігання косметики;
  • сигналізація відчинених дверей;
  • автоматичні доводчики дверей.

pic_9c26454a1b79b165c05947550049c694_1920x9000_1.png

Тип компресора

У холодильних машинах застосовуються різні типи компресорів:

  1. Існує три типи поршневих компресорів: герметичні, напівгерметичні та відкритого типу. Відкриття поршневих компресорів може бути одноциліндровим або багатоциліндровим.
  2. Гвинтові компресори складаються з пари зчеплених гвинтів, між якими стискається холодоагент (споживають менше енергії, ніж поршневі компресори).
  3. Роторні компресори мають два елементи, що обертаються, схожих на шестірні, між якими стискається холодоагент.
  4. Відцентровий компресор складаються з крильчатки або нагнітача, які можуть переробляти великі кількості газу, але за відносно низького тиску конденсації.
  5. Спіральні компресори складаються з двох спіралей, що чергуються, одна з яких нерухома, а інша обертається по ексцентричній орбіті, не обертаючись. При русі між спіралями створюються невеликі зазори, у яких стискається холодоагент.

Модель холодильної машини може бути обладнана кількома компресорами.

Який холодильник вибрати з одним або двома компресорами

Зі зберіганням невеликої кількості продуктів добре справляється агрегат з одним компресором. Вони майже безшумні, порівняно мало споживають електроенергії та дешевше коштують. Повне завантаження камер (напої, заготівлі) потребує встановлення двох компресорів.

Рівень шуму пристрою

Агрегат працює цілодобово, і якщо вдень його звук непомітний на загальному тлі, вночі він може стати нестерпним. Для кухні за зачиненими дверима, досить віддаленої від житлових приміщень, рівень шуму морозильної техніки не значний. Але в спільному просторі або просто в маленькій квартирі з тонкими стінами нехтувати цим фактором не можна.

Діє просте правило: чим гучніший мотор, тим більше сам агрегат. Однак нинішні моделі значно тихіше і видають лише 21-56 дБ.

Щоб вибрати тихий безшумний холодильник, необхідно звернути увагу на наступні моменти:

  • кількість та тип компресорів;
  • ізоляція вібраційного двигуна;
  • товщина стін холодильника.

Це допомагає ще більше знизити шум і створити спокійнішу і тихішу обстановку. У деяких марок рівень шуму цих моделей може досягати 35 дБ (еквівалентно звуку шепоту або тихої розмови).

Потужність холодильника та енергоспоживання

Середній сучасний агрегат зазвичай споживає від 190 до 247 Вт. Річне споживання коливається від 556 кВт до 720 кВт та від 1168 до 2190 кВт відповідно. Конкретне значення залежить головним чином від потужності, місткості, наявності функції автоматичного розморожування, енергоефективності та факторів довкілля.

Якщо потрібно зменшити рівень енергоспоживання, експерти рекомендують вибрати інверторний холодильник. Він працює без вимкнення на мінімальній потужності.

Кліматичний клас

Показник допоможе вибрати модель, система якої адаптована до навколишнього середовища та умов експлуатації.

  • Нормальний (позначається Н). Температура у приміщенні може бути від +16 до +32 градусів.
  • Субнормальний (СН). Діапазон від +10 до +32 градусів. Підходить для розміщення у приміщеннях з низькою температурою: коридорах, підвалах, лоджіях, підсобних приміщеннях. Найкращі представники Liebherr, Bosch, Samsung.
  • Субтропічний (СВ). Від +18 до +38°С. Призначений для встановлення у спекотному та вологому кліматі. Подібні варіанти пропонують бренди Самсунг, Міллі, Електролюкс.
  • Тропічний (Т.) від +18 до +43 градусів. Їх використовують у посушливих тропічних регіонах із дуже спекотним кліматом. Відповідні моделі «Самсунг» та «Вірпул».

Контури охолодження

Основна відмінність одно- та двоконтурних моделей в наявності роздільної установки температури в камері. Перший вид системи не має такої можливості. Застосування двоконтурної системи потребує використання однокомпресорної схеми, і навіть електромагнітного клапана.

Зона свіжості

Також слід придивитися до моделі з так званою зоною свіжості та нульовими режимами. Вони ідеально підходять до зелені, сирих овочів та фруктів. Для нормальної роботи бажано, щоб продукти розміщувалися в окремому відсіку його дверей, мали хорошу теплоізоляцію та власний термостат. Продукти харчування в них зберігаються при температурі трохи вище 0°С (інакше замерзнуть) та різному рівні вологості:

  • 50% - оптимальні умови холодного зберігання свіжого м'яса та риби до тижня.
  • 90% – на фрукти. Тут вони зможуть лежати втричі довше, ніж у звичайному відсіку, не скривляться і не втратить своєї харчової цінності.

При частих відключеннях електроенергії єдиний спосіб запобігти псуванню продуктів – вибрати агрегат зі знімним холодним акумулятором. Це плоска ємність, усередині якої знаходиться рідина "незамерзайка". За відсутності електропостачання він поступово відбиратиме теплову енергію, підтримуючи в камері негативну температуру від кількох годин до доби.

Зона вологості

Розмір температури перебуває у інтервалі від 0 до +1°С. Система моделі підтримує рівень вологості в межах 90-95%. Ідеально підходить для дому, тому що розрахована для зберігання таких продуктів як свіжі овочі, фрукти, ягоди, зелень. Зберігаються корисні речовини.

pic_bfbd0a3c18ba481189f2bd99865e9d57_1920x9000_1.png

Управління

Запуск потрібних функцій і отримання інформації про роботу холодильної машини виконується за допомогою панелі управління. Правильно вибрати модель можна за типом керування.

  1. Електромеханічна система Регулювання здійснюється через ручки та кнопки.
  2. Електронна система, оснащена екраном (кнопки або сенсорна панель).

За допомогою останньої виходить установка точних значень температури та параметрів корисних для дбайливого зберігання продуктів та роботи агрегату функцій.

Кількість дверей

За стандартним правилом кількість дверей та камер відповідає. Можливе закриття обох камер одними дверцятами. З метою покращення рівня теплоізоляції моделі та підтримки заданої температури зберігання продуктів застосовується зворотна ситуація, коли дві дверцята закривають одну камеру. Наявність більше одного дверцята веде до збільшення габаритів холодильної машини.

Ручки

Дверцята відкриваються за допомогою ручки. Виробниками пропонуються прихований та відкритий вигляд. Оформлення останнього представлено різним виконанням фурнітури (півмісяць, рейка, магніт). Можна вибрати зручний спосіб відкриття. 

Матеріал з яких виготовлені полиці

  • Нержавіюча сталь (висока міцність та стійкість до іржі). Чи не вимоглива до догляду.
  • Алюміній (міцний матеріал, нормальна теплопровідність). Легкий та стійкий до іржі.
  • Пластик (міцність залежить від виду). Має ізоляційні властивості (звук від переміщення предметів приглушується.
  • Скло досить міцний матеріал. Більш акуратний у догляді. Чи не жовтіє і не іржавіє.
  • Ізоляційні матеріали (пінополіуретан, полістирол).

При виборі враховуються вимоги функціональності та естетичні уподобання.

Клас енергоспоживання

За цим параметром можна визначити кількість споживаної електроенергії. Маркування проставляється на дверцятах літерами (A, B, C, D, G). Що далі буква в алфавітному порядку, то менше економії. Може бути додатковий символ у вигляді "+" (підклас). Їхня кількість має зворотне значення. Рекомендується з метою економії вибрати модель із системою А+

Інші корисні функції

Система моделей містить корисні для роботи агрегату функції, що покращують зберігання продуктів.

  1. Суперзаморозка (прискорення здійснюється з допомогою зниження температури порівняно нормального режиму морозильної камери).
  2. Суперохолодження (температура знижується тимчасово).
  3. Авторозморожування (примусовий спосіб циркуляції повітря позбавляє необхідності розморожування в ручну).
  4. Зони свіжості (наявність спеціальних відсіків). Підтримка оптимальної вологості та температури. Підходить для деяких продуктів.
  5. Режим "Відпустка" (ввімкнення підвищує температуру в холодильній камері). Зручно під час тривалої відсутності будинку хазяїна.
  6. Керування мобільного пристрою з мобільного пристрою.
  7. Індикація відображає стан холодильної машини, налаштувань, поточної температури в камері.

Як вибрати холодильник виходячи з приміщення

Щоб швидко вибрати надійний холодильник для дому – поради експерта заощадять не лише час, а й гроші. Раціонально почати з визначення типу системи охолодження, підібрати серед моделей зручний спосіб відчинення дверцят.

Дача

Рекомендованою моделлю є холодильна машина з режимом відпустки. Достатньо однієї дверцята. Необхідний нормальний чи субнормальний кліматичний клас.

Офіс

Можна вибрати сміливіший колір (синій, наприклад). Підходить клас споживання А. Наявність зони свіжості необов'язково. Підійде для зберігання продуктів агрегат без морозилки. Раціонально вибрати середньогабаритний агрегат.

Студія

Допускається експеримент із кольором (наприклад, червоний). Ефектно виглядає модель із закритим способом відчинення дверцят. Достатньо однієї камери. Але якщо площа дозволяє, то вибрати з двома дверцятами. 

Квартира

Підходить холодильна машина, призначена для зберігання свіжих продуктів (достатньо спеціального відсіку). За класом енергоспоживання рекомендується вибрати А. Економічніші агрегати, що з'єднують охолодження із заморожуванням продуктів. Можна вибрати опцію керування через телефон.

На яких виробників звернути увагу

Рейтинг кращих брендів за якістю продукції 2024 року:

Місце у ТОП

Найменування бренду

Масштаб виробництва

1

LG

Світовий

2

Liebherr

Німеччина

3

Samsung

Світовий концерн (безліч профілів)

4

Bosch

ФРН. Компанія спеціалізується на розробці технологій.

5

ATLANT

Білорусь (Мінський завод)

Який стабілізатор напруги вибрати для холодильника

Всі пристрої стабілізації напруги розрізняються за своїм пристроєм, вихідною потужністю та принципом роботи.

  1. Реле швидко реагує на перемикання. Видає звук клацання під час роботи.
  2. Електромеханічний відрізняється високою точністю, але швидкість роботи нижча за середню.
  3. Стабілізатор дає можливість безперервного перемикання. Висока швидкість роботи.

Який колір холодильника вибрати

Кращий колір залежить від особистих переваг, а також від існуючої кольорової гами кухні.

  • Класичний непідвладний часу – білий.
  • Найпопулярніший кольоровий холодильник – із нержавіючої сталі. Це пов'язано з його елегантним та сучасним дизайном, а також з універсальністю, яка дозволяє йому вписатися практично у будь-який тип кухонного декору (приховує відбитки пальців, плями та пил, що особливо корисно на кухні з інтенсивним рухом людей).
  • Сучасний чорний (завжди залишиться привабливим варіантом для кухонної техніки та багато іншого).

Бежевий, коричневий та інші тони землі не обов'язково є поганим варіантом. При виборі моделі дотримуються відтінків, які можуть поєднуватися з різним декором (сміливі кольори, такі як яскраві сині, зелені та інші яскраві відтінки).

Який холодильник вибрати Бірюса чи Атлант

Спільним у обох виробників є об'єм камери та крапельна система заморозки. У моделей, що випускаються Атлантом , показники енергоефективності, потужності заморожування та кліматичного класу вищі.