Продавайте на Zakupka.com
Тендери
Мобільний додаток
Оплата і доставка
Контакти порталу
Як вибрати газонокосарку?

Як вибрати газонокосарку?

20 лютого, 2024

Щоб газон приватного будинку чи дачі виглядав доглянуто та красиво, у літній період прийнято регулярно підстригати траву, видаляти бур'ян, оформляти кущі та дерева. Сучасні виробники випускають багато спеціальної техніки, за допомогою якої можна здійснити професійний ландшафтний дизайн. Вартість таких приладів доступна всім, хто бажає зробити свою присадибну ділянку акуратнішою. Як правильно вибрати газонокосарку серед величезної кількості видів, моделей та брендів? Покупцеві потрібно врахувати основні параметри вибору, пов'язані з функціональними можливостями обладнання.

Вибираємо вид газонокосарки

Садово-паркова техніка має кілька видів, що застосовуються як приватними особами, так і компаніями, що займаються доглядом рослинної зони громадських місць. В інтернет-магазинах продаються такі види техніки:

газонокосарка

Газонокосарка – це класичний інструмент, спрямований на стрижку газонів. Має форму візка з кількома колесами, оснащену травозбірником. Для використання такого приладу не потрібно докладати великих зусиль.

тример садовий

Тример - це ручний пристрій за типом коси. Являє собою конструкцію з мотора, штанги, ножа, котушки та зручної ручки. Цей інструмент дозволяє швидко та якісно обробляти невеликі ділянки та важкодоступні місця. Щоб утримувати техніку на вазі, потрібна достатня фізична сила. Перевага тримера - у можливості регулювання висоти скошування.

мотокоса (бензоноса)

Мотокоса (бензокоса) - потужніша модель тримера. Цим приладом косять високу траву та обробляють нерівні ділянки. Мотокоса незручна для масштабної роботи з газонною травою.

садовий трактор (мінірайдер)

Райдер або міні-трактор - універсальний транспортний засіб, пристосований для садово-паркових робіт різного рівня складності.

газонокосарка-робот

Робот – інноваційний тип стандартної газонокосарки, здатний виконувати завдання в автоматичному режимі. Найактуальніший для обробки великих площ (від 500 кв.м).

Тип переміщення газонокосарки

Ландшафтна техніка має два типи переміщення: самохідний та несамохідний. Самохідні моделі активуються за допомогою електродвигуна (бензинового чи дизельного). Мотор запускає обертання коліс, тому користувачеві не потрібно докладати зусиль, щоб зрушити пристрій з місця. Така косарка ідеальна для роботи з великою площею. Несамохідний тип газонокосарки слід рухати, використовуючи м'язову силу. Ця косарка має і переваги: низьку вартість, компактність, відмінну маневреність. Вибір газонокосарки даного типу є актуальним при обробці складної рослинності, але для подолання перешкод знадобляться значні зусилля оператора.

Привід газонокосарок

Дана техніка приводиться в рух за допомогою приводу, що випускається у двох варіаціях: ручному (механічному) та у вигляді двигуна.

Переваги ручної газонокосарки полягають у простому та легкому догляді, порівняно низькій вартості, екологічності, відсутності нав'язливого шуму під час скошування. Ця модель не вимагає наявності джерела електроенергії і добре справляється на складних (нерівних) ділянках. Ризик пошкодження приладу в процесі експлуатації мінімальний. Як недоліки ручного приводу виступає низька швидкість роботи та недостатня якість обробки рослин. Щоб впоратися з газоном, необхідно докласти чималих фізичних зусиль, а обробка високої трави і зовсім неможлива.

Газонокосарка з двигуном коштує дорожче, вимагає присутності електромережі або наявності палива, має високий рівень шуму, підлягає регулярному техобслуговування і може вийти з ладу через складні умови експлуатації. Однак цей тип приводу здатний швидко і без зусиль обробити просторі ділянки газону, включаючи траву зростом від 10 см.

Який двигун газонокосарки кращий?

Сучасна садова техніка має три типи двигуна:

  • електричний;
  • бензиновий;
  • дизельний.

Що краще вибрати: бензинову чи електричну газонокосарку ? Підбір даних приладів потрібно здійснювати з урахуванням погодних умов, наявності поблизу розеток живлення, масштабу ділянки, що обробляється, і часу, виділеного на роботу.

Електродвигун може живитися від акумуляторів чи електромережі. Електрокосарка проста в експлуатації, практично не шумить, але малопотужний двигун не здатний працювати під час дощу (є ризик ураження оператора струмом). Акумулятор живлення передбачає обмежений радіус дії (до 500 кв. м), а заряджання акумуляторної батареї вимагає тривалого часу.

Бензиновий двигун не залежить від наявності електромережі, має відмінну потужність і якісно обробляє густу траву. Бензокосарка досить дорога, галаслива, важка і потребує частого технічного обслуговування. Ще одним значним недоліком є викид токсичних речовин, що виділяються разом із вихлопним газом. Це збільшує ризик хімічного отруєння.

Дизельний двигун має такі ж недоліки, що і бензиновий, але для його експлуатації потрібне дешеве паливо, а витрати пального дуже економічні.

Тип запуску

Щоб запустити газонокосарку, виробники оснащують техніку ручним механізмом чи стартером. Ручний запуск передбачає сіпання спеціального троса, що незручно і потребує значних фізичних зусиль. Найдешевші моделі газонокосарок мають ручний тип запуску.

Електростартери запускають прилад у зручному автоматичному режимі, але такі апарати коштують дорожче та важать більше.

автозапуск газонокосарки ручний запуск газонокосарки
Автозапуск Ручний запуск

Ширина скошування трави

Від цього параметра залежить швидкість обробки газону. Чим ширше захоплення - тим габаритніший і важчий пристрій. Для важкодоступних місць оптимально вибрати невеликий прилад із малою шириною захвату. Цей параметр має діапазон від 33 до 60 см і залежить від виду приводу косильного пристрою.

  • ручний – до 30 см;
  • електричний – від 34 до 36 см;
  • бензиновий – понад 36 см.

Виробники рекомендують робити підбір агрегату, орієнтуючись на наступні параметри ширини скошування:

  • 32 см – для обробки ділянки 200 кв.м;
  • 40 см – для роботи з ділянкою 350 кв.м;
  • від 40 до 45 см – для площі 500 кв.м;
  • від 45 до 53 см – для газону 1000 кв.м;
  • від 53 до 56 см – для оформлення території 2000 кв.м.

Висота скошування трави

Цей критерій дає можливість коригувати ступінь скошування рослинності. Чим більше значення висоти скошування у пристрої – тим довша трава після її обробки. Завдяки таким опціям хороші газонні машини дозволяють не просто видаляти зайву траву, а й оформляти її відповідно до задуманого дизайну. Професійні оформлювачі використовують газонокосарки з вбудованим регулюванням висоти скошування, щоб досягти оригінальної форми газонів і створити на них різні візерунки.

Колеса газонокосарки

Вибір агрегату для косіння трав багато в чому залежить від типу газону, з яким ви плануєте працювати. Якщо ділянка є безпроблемною – можна взяти модель з невеликими колесами. Вона дешевша і легша. Однак, нерівності стануть перепоною для такого приладу - його колеса можуть просто відпасти. Перед покупкою техніки оцініть вашу галявину. Якщо на ній присутні гірки, яри та досить висока трава – краще зупиніть вибір на газонокосарці з широкими колесами, оснащеними підшипниками. Правильно підібраний розмір коліс зробить стрижку газону швидкою, легкою та якісною. Невідповідність розміру коліс з особливостями робочої ділянки часто призводить до поломки техніки.

колеса газонокосарка  

Режими роботи газонокосарки зі скошеною травою

У процесі видалення рослинності накопичується велика кількість скошеного матеріалу. Існує три способи його подальшої обробки:

  1. викид;
  2. збір у мішок;
  3. мульчування.

Викид трави передбачає автоматичне розкидання підстриженої рослинної маси на узбіччя газону, яке виконується через бічні чи задні отвори приладу. Також машина може збирати траву у спеціальний травозбірник.

Найбільш функціональні та дорогі зразки косарок мають вбудовану опцію мульчування (подрібнення із зворотним викидом трави на газон). Така обробка рослин формує перегній, який захищає ґрунт від морозів, бур'янів та діє як природне добриво. Перегній виходить тільки з м'якої і сухої рослинності, в інших випадках маса, що вийшла, перетвориться на марні грудки, які завадять нормальному зростанню трави і здоровому виду газону. У деяких моделях садової техніки відсутня насадка, яка потрібна для процесу мульчування - її слід купувати окремо.

Тип травозбірника

Ємності для збирання скошеної трави виконуються у вигляді тканинного мішка (м'якого травозбірника) або пластикового контейнера (твердого травозбірника). Синтетичні тканини, з яких виготовляються такі мішки, швидко забиваються дрібним сміттям, тому складніші у догляді. Контейнер досить спустошити і промити водою. Однак, пластикові ємності не дозволяють оцінити стан їхньої наповненості в процесі роботи, якщо в них не встановлений відповідний індикатор.

Також збирання трави поступово збільшує вагу косарки та зміщує центр її тяжіння. Через це машина може почати буксувати, особливо якщо оператор використовує модель з переднім приводом. Здійснюючи вибір газонокосарки для дачі або приватного будинку, слід пам'ятати про зручність обслуговування всіх деталей, включаючи порожнину для збору трави.

Ріжуча система

Від типу ріжучої системи залежить зручність оператора під час роботи. Існує два варіанти даного механізму:

  • роторний (леза рухаються горизонтально);
  • шпиндельний (леза обертаються по колу).

Чим відрізняється шпиндельний механізм від роторного? У роторних моделях працює дволопатевий або чотирилопатевий вал. Така система використовується, як правило, у промислових машинах. Ножі такого механізму часто туплять або ламаються, якщо зустрічають на своєму шляху перешкоду у вигляді каменю. Їх необхідно постійно заточувати і правильно балансувати кут нахилу лопатей, щоб уникнути поломки двигуна. Дешеві роторні косарки, зібрані за допомогою неякісних муфт і кріплень, прослужать недовго, тому важливо купувати продукцію брендів, що зарекомендували себе.

Шпиндельні системи не ріжуть траву, а підминають її під основний ніж (різак). Продуктивність таких машин порівняно слабка, але якість обробки газону - набагато вища. Часто шпиндельні прилади використовують на етапі робіт, що коригують після роторних машин, які прибирають основну масу порослі. Сьогодні шпиндельні зразки трапляються досить рідко.

роторна ріжуча система шпиндельна ріжуча система
Роторна Шпиндельна

Корисні функції газонокосарок

Виробники оснащують садово-паркову техніку різними функціями, що допомагають оператору швидше, акуратніше та ретельніше виконувати роботу з облагородження ділянок. Серед них найбільш корисними є такі опції:

  • захист від перегріву (автоматичне вимкнення приладу у разі перевищення температурної норми, що оберігає техніку від поломки);
  • регулювання ручок по висоті (можна налаштувати ручки під зростання оператора та зробити роботу ще комфортнішою);
  • індикація заповнення мішка (повідомляє користувача про рівень заповненості травозбірника без необхідності вимкнення косарки);
  • індикація ступеня заряду (дає інформацію про поточний рівень заряду батареї, що дозволяє вчасно заряджати акумулятор агрегату);
  • антивібраційна система (зниження вібрації пристрою за рахунок встановлення полімерних прокладок).

Рейтинг найкращих газонокосарок

Сучасний ринок надає покупцям техніку для саду від найвідоміших світових брендів. Щоб ви могли визначитися, який фірми вибрати газонокосарку, рекомендуємо ознайомитись із рейтингом виробників. Рейтинг ґрунтується на відгуках інших споживачів, залишених на різних форумах. Кожен виробник має лінійку косарок, що випускаються у широкому ціновому діапазоні. Щоб зробити правильний вибір, потрібно орієнтуватися на масштаби та умови майбутніх робіт (немає сенсу купувати багатофункціональні агрегати, якщо ви не плануєте створювати унікальний ландшафтний дизайн).

Найпопулярнішими брендами на сьогоднішній день визнано такі торгові марки

макіта

Makita

Японська фірма, яка випускає хороші електричні та бензинові самохідні косарки з функцією мульчування, регулюванням висоти скошування та м'якими травозбірниками. Бренд славиться відмінною якістю складання, гарною маневреністю та великими колесами. Однак у цих машин часто відсутній захист двигуна.

ал-ко

AL-KO

Робить механічні газонокосарки з ідеальним зрізом трави. Моделі цього бренду мають доступну вартість та міцну збірку.

хускварна

Husqvarna

Шведська фірма виробляє два варіанти косарок: механічні прилади, оптимально заточені під рівні газони з короткою травою (мають легке управління, довговічні, знаходяться в середній ціновій категорії, за бажанням користувач може встановити травозбірник) і бензинові (відмінно справляються зі складними, нерівними газонами великою площею ).

бош

Bosch

Німецька марка, що виготовляє електричні машини самохідного типу. Опція мульчування зазвичай відсутня, є регулювання висоти скошування. Добре справляється з обробкою складної території (огорож, нерівних місць), не "боїться" перешкод.

хюндай

Hyundai

Славиться легкими та недорогими бензиновими косарками виробництва Південної Кореї. Має м'який травозбірник і викид трави. Можна регулювати висоту зрізу, але функція мульчування відсутня.

Продукція брендів Cub-Cadet, Champion, Oleo-Mac , GARDENA , MTD , Wolf-Garten також має безліч шанувальників, які задоволені співвідношенням ціни та якості запропонованих агрегатів. На ринку доступні лише зарубіжні фірми-виробники, оскільки вітчизняні компанії не випускають цієї техніки, а деякі маловідомі бренди російського ринку постачають свою продукцію з Китаю.